Zoek
Sluit dit zoekvak.

Werken met griendhout is ons dagelijks werk. Wij beseffen echter dat veel mensen niet bekend zijn met het ambacht dat wij uitoefenen en de toepassingen van griendhout. Wilt u meer weten? Dat kan hier!

Grienden
Griendhout wordt van oudsher gewonnen uit grienden: een gebied aangeplant met hoofdzakelijk (knot)wilgen en elzen. Het hout werd met de hand geoogst en opgebost. De komst van plantages, machinaal aangelegde grienden, maakte het mogelijk om ook machinaal te oogsten en zo het werk efficiënter uit te voeren. Er wordt overigens nog wel met de hand geoogst in het kader van cultuurtechnisch onderhoud, om de griendcultuur in stand te houden.

Constructie van zinkstukken
Zinkstukken worden in twee varianten gemaakt: het traditionele zinkstuk en het zinkstuk met geotextiel. De variant met geotextiel hoeft minder dik en stevig te zijn en bestaat uit één of meerdere lagen wiepen (bundels wilgenhout) op het geotextielen doek. Traditionele zinkstukken bestaan volledig uit hout en zijn daardoor vriendelijker voor het milieu. Voor deze variant maken we roosters van wiepen en vullen deze op met lagen hout (‘vulhout’) van zo’n tien centimeter dikte. De vervaardiging van zinkstukken is 100% handwerk, ongeacht de variant.

Afzinken
Om zinkstukken te laten afzinken maken we doorgaans gebruik van pontons en sleepboten om het zinkstuk op de goede plaats te brengen. Met behulp van een zinkbalk wordt de kop van het zinkstuk naar de bodem gebracht en vervolgens wordt het zinkstuk meter voor meter tot zinken gebracht. Een extra lading basalt houdt het zinkstuk decennialang op zijn plaats!

sidebar_ons_ambacht
nl_NLNederlands